Hotellinredning

Att inreda publika utrymmen, såsom kontors- och konferenslokaler, hotell, restauranger, barer och liknande kräver en viss typ av kunskap, planering och känsla. Naturligtvis väger ägarens önskemål väldigt tungt, men man ska inte vara rädd för att komma med egna idéer och förslag.

Utgå från en bas i form av tre-fyra färger som går ton i ton, men som tillför olika texturer, mönster, nyanser, mättnad mm. Efter det kan man överväga en eventuell accentfärg. Det viktigaste att fundera över är om en accentfärg skulle tillföra något av vikt till basen. Att prova sig fram är ett alternativ, men uteslut idén om den inte tillför det där lilla extra.

Färger som fungerar väl ihop kallas för komplementfärger. Det finns en mängd olika färgkartor att ta hjälp av, färg- och tapetaffärer brukar vara generösa med att ge bort prover. Ibland har de även rest-tapeter och redan öppnade färgburkar som man kan be att få till sitt projekt.

När det gäller textilier ska de tillföra någonting extra till inredningen. Gardiner, kuddar, mattor och plädar skapar en ombonad och varm känsla, rätt använda kan de även skapa olika små rum i det stora rummet. För ett allmänt utrymme, som exempelvis en hotellobby, bör man använda naturliga, slitstarka och robusta material såsom ull, läder, bambu och fårskinn. Går det att få tag på närproducerade produkter är det ett stort plus.

Övriga detaljer som spelar stor roll för känslan i ett rum (oavsett storlek och funktion) är krukor, vaser, lampor, speglar, hyllor, prydnadssaker etc. Dessa detaljer hjälper till att förstärka och skapa en känsla och/eller en stil, de kan till och med vara helt avgörande för att få ihop helheten i rummet. Inte minst rätt belysning är viktigt, särskilt om man ska inreda ett hotell i norden där mörkret är nästintill ständigt närvarande fem månader om året. Att räkna med 5-7 ljuskällor per rum, beroende på rummets storlek, är inte att ta i. Tvärtom. Kom ihåg att kombinera punktbelysning, allmän belysning, dekorativ belysning och flexibel belysning för att skapa ljuskällor för olika behov, ändamål och stämningar. Gästerna bor ju på hotellet av olika anledningar.