Inredning för specifika ändamål

Butiker, affärslokaler, mässhallar, konferensanläggningar, utställningslokaler – listan på miljöer som skapats för ett specifikt syfte och som kommunicerar företagets identitet och varumärke kan göras mycket längre. Det gäller även listan på yrkesroller som behövs för att skapa dessa miljöer. Vi ger dig information om ett urval.

För att locka kunder till en butik eller ett varuhus anlitas/anställs en dekoratör, eller visual merchandiser som det också kan kallas. Är det ett stort varuhus med flera skyltfönster kan man arbeta i team och dekorera varuhusets gemensamma fönster och utrymmen. Dock brukar varje butik ha sin egen dekoratör som stylar och organiserar butikens produkter i syfte att öka försäljningen.

Det går att nischa sig inom dekoratörsyrket. Kan hända vill man arbeta specifikt med mässor och/eller andra events då uppgiften är att bygga upp, inreda och styla mässmontrar och olika eventlokaler. Detta går att göra på uppdrag av olika företag och organisationer, då oftast på konsult/frilansbasis, det vill säga som egenföretagare som utför uppdrag åt andra och tredje part.

Om man däremot är sugen på att arbeta med, eller behöver anlita någon som sköter en nybyggnation och/eller en till- och ombyggnation bör man vända sig till en inredningsarkitekt. Även här finns möjlighet att nischa sig mot privata alternativt kommersiella miljöer: kontorslokaler, butiker/affärscentra, restauranger, bostadsområden etc. Inredningsarkitektens uppgift blir att välja möbler, textilier, golv och färger samt att ta fram modeller, skisser och ritningar för att sedan göra en kostnadskalkyl utifrån prototyper och beräkningar.

Två egenskaper som är extra viktiga att besitta när man arbetar som/vill utbilda sig till inredningsarkitekt är att vara flexibel och anpassningsbar. Olika kunder har olika förutsättningar, önskemål och krav och det är viktigt för arkitekten att försöka tillgodose dem alla utan att bryta taket på budgeten.

Det är också viktigt att hänga med på vad som händer i inredningsbranschen, särskilt när det gäller ny teknik och dess möjligheter. Att anlita en, eller arbeta som, 3D- designer var det inte många som gjorde för 10 år sedan. Den tredimensionella tekniken, som ger oändliga möjligheter, skapar en illusion av avstånd och djup hos betraktaren som i sin tur får lättare att visualisera slutresultatet.