Inredning för hemmet

Den här sidan ägnar vi helt och hållet åt inredning! Du får tips, idéer och inspiration som är användbara för dig när du ska inreda åt dig själv eller någon annan. Vi kommer också att berätta om olika inredningsstilar för publika områden såsom hotell, restaurang, kontor och liknande. Oavsett du bara är allmänt inredningsintresserad, eller faktiskt arbetar med inredning på något vis, tror och hoppas vi att informationen på sidan ska tillföra något nytt och inspirerande.

Har intresset för inredning alltid funnits?

Ett behov av skönhet, i kombination med funktion, har funnits så länge människan har bildat bo. Dagens överflöd och masstillverkning har dock inte alltid funnits, det är ett fenomen som uppstått i modern tid, och visst kan man ifrågasätta hela produktions- och konsumtionsapparaten. Samtidigt tillför den enorm variationsrikedom, mängder med möjligheter och, i de flesta fall, nyttig konkurrens.

Färg och form har haft stor betydelse för inrednings- och övrig design i alla tider. Olika epoker har inneburit olika stilar, trender, material och influenser. Olika träslag, ofta ljusa, har traditionellt sett varit viktiga inslag i svensk design, det har också kommit att bli något av ett signum för den nordiskt rena och enkla stilen. Men vi har naturligtvis även inspirerats av såväl europeiska som orientaliska och asiatiska influenser, särskilt efter renässansen då den italienska barockstilen spreds som en löpeld över Europa. Dock var barockstilen mer för de välbärgade, men inspireras kunde ju vem som helst göra.

I Sverige har begreppet funktionalism en framträdande roll när det gäller inredning och design. Det har kanske inte alltid varit det mest estetiskt tilltalande som har varit modernt och trendigt, men faktum är att många inredare, designers och entusiaster idag anser att funktionalism är något vackert i sig. Det är i det enkla som det vackra bor, det har vi fått lära av en viss tv-profil och inredningsguru. Och med ny teknik blir det lättare att utveckla produkter som är både estetiskt tilltalande och funktionella, något som märks extra tydligt bland dagens köksprodukter. Vem vill inte ha en matberedare, en kaffemaskin eller en brödrost som är både snygg och funktionell?