Kontorsinredning

Precis som hemma vill vi känna inspiration och glädje när vi är på jobbet. Många av oss tillbringar mycket tid på kontoret, och det finns några bra saker att tänka på för den som ska inreda ett kontor.

För det första: Färg har stor inverkan på såväl humör som kreativitet. Vi menar inte att du ska måla hela kontoret i starka färger, vi menar att du ska lyfta in färg i detaljer som textilier, porslin, blommor etc. Blått anses ha en lugnande och skyddande effekt, brunt påstås vara tillfredsställande och stabiliserande, gult är inspirerande och tankeväckande och grönt sägs frambringa en analytisk, harmonisk och avslappnad atmosfär.

Växter och textilier

Utan växter och textilier blir kontoret endast en lokal. För att göra den levande bör man satsa på gröna, tåliga växter. Faktum är att flera av de mest tåliga sorterna, som ex. svärmorstunga, fredskalla, monstera och ampellilja även är luft-renande och luft-fuktande. Många av dem är dessutom lättskötta, så det finns inga ursäkter för att inte inreda med växter!

Textilier kan definitivt liva upp vilket rum som helst. Lägg till det att de är ljuddämpande och mysfaktor-höjande så förstår du vinsten med dem. Addera gärna en eller två accentfärger till basen i din inredning. Det görs enklast med hjälp av kuddar, plädar, dukar, krukor och blommor. De är också enkla att byta ut efter årstid och/eller vid eventuell renovering/ommöblering.

Varde ljus

Ljus = energi. Det vet de flesta, men ändå är det alltför många som planerar för tillräckligt många ljuskällor i sin inredning. Det gäller både i hemmet och på arbetsplatsen. Forskning visar att människor blir både piggare, mer högpresterande och gladare av ljus. Skulle kontoret erbjuda stora fönsterpartier kan man skatta sig lycklig, men valet av belysning är ändå av största vikt. Man ska planera för mellan 5-7 ljuskällor i ett vanligt rum, de ska fylla olika funktioner och ge olika sorters ljus beroende på tid och årstid.

Att planera för ergonomiskt riktiga möbler och maskiner är även det en prioritet, det kan kosta långt mycket mer om personalen drar på sig arbetsskador p.g.a. en fysiskt dåligt planerad arbetsmiljö.