Tematiskt
Lantligt
Den lantliga, något robusta stilen tycks vi aldrig tröttna på. Karakteristiskt för stilen är rustika inslag i form av vitmålat trä, rutiga och randiga textilier och naturmaterial som bomull, trä, keramik, smide och rotting.
Modernt
I ett modernt inrett rum används ofta starka, kontrasterande färger, rolig och nytänkande design, stora ramar, speglar, klockor mm. samt enkla, stilrena gardiner (om än några), vita handdukar och trendiga hudvårdsprodukter.
New England
Blått, vitt, rött, trä och hampa är några detaljer som kännetecknar denna inredningsstil som påminner något om den marina stilen. Tillsammans med en vit bas utgör kraftiga rep, vaser fyllda med stora snäckor och randiga eller stjärnprydda kuddar typiska inslag.
Glamour
En blandning av olika stilar med inslag av guld, mässing, storskalighet och lyx är vad som kännetecknar så kallad Hollywood Glam. Varenda detalj ska andas lyx och glamour, gärna i glittriga, glänsande och blanka materialval. Stilen kräver sin inredare för att inte falla under kategorin ”tacky”.
Tematiskt
Med ett tematiskt tänk finns egentligen oändliga möjligheter, men det gäller att passa sig så att det inte bara blir en massa ihopsamlade prylar. För exempelvis ett afrikanskt tema är det fint att använda sig av varma, jordnära färger med inslag av djurmönstrade textilier, en eller två accentfärger i grönt, gult eller rött samt träfigurer i form av elefanter, giraffer, lejon etc.
Ett tema som är raka motsatsen till det afrikanska är det nordiska och kalla. Som exempel finns ishotellet i Jukkasjärvi och Hôtel de Glace i Kanada.
Countryside
Till skillnad från det lantliga hotellet är Countryside hotellet en helt egen genre. Denna hotelltyp, kanske snarare än tema, är till för gäster som uppskattar lite guldkant i tillvaron: hotellen har oftast fokus på mat, miljö och upplevelse och är inhysta i f.d. slott och herrgårdar.
Historiskt
Dessa hotell är ofta ombyggda industri- och/eller lagerlokaler med rik, spännande historia och bevarade bruksmiljöer såväl inomhus som utomhus. Ofta finns bevarade tegel-
och stenrester kvar i såväl väggar som i inredningsdetaljer och stilen är förhoppningsvis anpassad till den historiskt aktuella epoken. Att renovera en historisk byggnad kräver såväl kunskap, intresse som varsamhet.